6. december 2010

Medena hiška

V soboto je na našem prazničnem koledarju pisalo, da bomo delali medenjake. In smo se jih popoldne res lotili. V hiši nas je bilo 8: 4 odrasli, 1 nekje vmes (beri: otrok, ki poje toliko kot en odrasel) in 3 otroci. Zato smo začeli s kilogramom moke in delali po receptu Hirkani. Prvih 5 pekačev je izginilo, še preden so se ohladili. Pri 4. pekaču je začela moja ljuba sestrica navijati, da naredimo še hiško. Saj veš, tako majhno. In naša je pritegnila, tako da ni bilo šanse, da se ji izognemo. Izrezati in speči ni bilo težko, no. Težave so se začele pri postavljanju. Pri lepljenju prve stene se je naredila v dresirni vrečki luknja. Taka ornk, da je začelo teči s sredine, vidite flek napol pobrisanega cukra na mizi? Zato sem vsa pocukrana hkrati stiskala in držala luknjo in vsake toliko je kaj šlo malo mimo. Potem so se vse štiri stene preprosto podrle. Na pomoč smo poklicale še malo rok. On Saturday our holiday calendar said: honey cookies. Those are mostly gone even if we made more 3 pounds of dough, but after some coaxing from my sys and my daughter we made the parts for a little honey cot as well. When we started gluing it with sugarsnow, the bag burst. Right.
When the walls were practically up and we started to put the roof on, everything colapsed. Right.
So we called some more helping hands.

P1000262

Ko je z ježki podprta hišica končno stala, sem nadaljevala packanje s sladkim snegom. When the house was finally solid, it was time to “decorate”.

P1000271

Smreke se nimajo na kaj opreti, zato so bili zadaj zobotrebci, dokler se ni sneg strdil. We had even more problems with the trees and bushes around the house that were just collapsing until hubby came up with a genius idea in the form of some toothpicks.

P1000281

Na zadnji strani so zasnežene tudi odprte polknice (a so ti stanovalci nori, pozimi odprte polknice, pa brez šip so!). On the back of the house everything is pretty much covered with snow, even the open shutters. How crazy can the inhabitants be if they keep open shutters in winter even with no glass in the windows??

P1000319

Tukaj pa ni več zobotrebcev. Marsikaj je spackano, ampak tale prepišna koča stoji in vsa zametena čaka … kaj? And this is the finished house, covered with snow. No more toothpicks are needed. It’s waiting. What for?

P1000287

Snega je bilo še, zato sem porisala še tistih par medenjakov, ki so ostali, na koncu sem pa naredila še ene 20 oblačkov, ki so se počasi posušili v pečici in so skoraj tako dobri kot pravi španski vetrci. Samo da so bili bolj pačalinkaste sorte. I had more snow in the bag so I decorated the few remaining cookies (we ate 5? rounds? we ate a lot!).

P1000320

9 komentarjev:

  1. Njami, lepo zgleda, taka prava homemade ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super! Ste pa bili pridni! A ni škoda takele lepote potem pokončat??

    OdgovoriIzbriši
  3. Super so in medenjaki in hiška! Kako pa narediš sladkorni preliv?

    OdgovoriIzbriši
  4. @Creatissimo: Kaj pa vem, tolk pa spet ni lepa ;) Po moje jo bomo prav slavnostno pohrustali enkrat konec meseca ali v začetku naslednjega. Če se mi ne bo zdela preveč prašna, seveda.

    @Hirkani: Midve sva ga delali malo na pamet: stepeš beljak z malček limoninega soka in vtepaš notri zmlet sladkor, dokler ne dobiš skoraj malte. Tale sneg je zdaj, ko je suh, čisto gladek, ko sva ga filali v vrečko, je bil pa od mletega sladkorja skoraj zrnat. Ampak je rekla sestrica, da mora bit ful ful gost. In še prav je imela. Nafilaš v (CELO!!!) vrečko, zavozlaš zgoraj, odrežeš čisto čisto čisto majčken trikotniček, ne sme imet več kot 2mm v premeru, in veselo packaš.
    Aja, še ena stvar, na začetku so se odjemalci "pritoževali", da so medenjaki nekam svetli, zato smo v drugo polovico vmešale v tvojo recepturo še malo grenkega kakava. So bili potem veliko bolj medenjakasti.

    OdgovoriIzbriši
  5. K hvala. Ja, to so tahitri medenjaki, taki, ki jih lahko poješ takoj in jih ni potrebno mediti štiri tedne zaprtih v kovinski škatli s koščkom jabolka in kruha, da se šele zmehčajo. Zato so malo drugačni :-)

    Letos malo goljufam in smo hiško kupili v Swedish shopu, sestavili jo bomo pred Božičem, okrasili pa po svoje. Ampak medenjake bomo pa vseeno pekli, samo da se pozdravim.

    OdgovoriIzbriši
  6. i think all of your hard work paid off.....your little house turned out great (and what a genius your husband is with the toothpicks!)! and i definitely like your process......eating the cookies as you build the house.....perfect!!!
    xoxo, :))

    OdgovoriIzbriši
  7. ja super hiško ste nardili in seveda čestitke vodji gradbišča :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj, kako super! Hvala za link! Dolgo se še spogledujem z idejo, da bi naredili hiško, pa še nisem zbrala poguma. Hvala za izkušnje.

    OdgovoriIzbriši
  9. Super hiška. Že sam podvig je pohvalen.

    OdgovoriIzbriši

reklame